Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki
- 400 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- suszone pomidory z zalewy (ile kto lubi)
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pomidory najlepiej pokrojone w paski, dolewamy wodę i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być, nie przejmujemy się i nie dosypujemy mąki. Odstawiamy na min 2 godziny. To minimum, które w zupełności wystarcza.
Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne i nagrzewamy razem z piekarnikiem na 250 stopni. Wyciągamy naczynie i do gorącego naczynia przelewamy ciasto chlebowe. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut odkryte. Następnie przykrywamy i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie ponownie odkrywamy chleb i dajemy mu się zrumienić na 20 min. Wyciągamy chleb i przekładamy z naczynia do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz