poniedziałek, 13 maja 2013

Parpadelle z wytrawną wołowiną

Makaron jak wiecie u nas króluje. I ciągle szukam, eksperymentuję, wymyślam. Tym razem strzał w dychę i sama się cieszę, że to zapiszę, bo nie zapomnę :) No więc do rzeczy:
  • 40 dkg wołowiny
  • ok 0,5 kg drobnych pieczarek
  • 2 cebule
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sos sojowy
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 kostki serka topionego ementaler
  • pół pęczka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • makaron szpinakowy
  • oliwa

Wołowinę kroimy w cienkie długie paski, marynujemy przez min. godzinę w sosie sojowym, pieprzu i czosnku. NIE SOLIMY! Mięso obsmażamy na złoto na odrobinie dobrej jakości oliwy. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki  i cebulę pokrojoną w piórka. Dolewamy wino, wodę i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę i pół kostki serka topionego, mieszamy aż serek całkowicie się rozpuści. Na samym końcu dodajemy drobniutko pokrojoną natkę pietruszki.

Podajemy z makaronem szpinakowym i pomidorkami koktailowymi.



1 komentarz: