Leczo jadam sezonowo. Wtedy, kiedy smak papryki jest najgłębszy, najbardziej intensywny.
- duża czerwona papryka
- duża żółta papryka
- 2 papryki stożki jasno zielone
- 5 pomidorów malinowych
- pół cukinii (opcjonalnie jak ktoś lubi)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chilli w proszku lub czuszka
- 1/2 pętka wiejskiej kiełbasy
Na
patelni szklimy cebulę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki,
wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w
kostkę pomidory. Dolewamy trochę wody, żeby wszystko było przykryte,
dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Dusimy chwilę pod przykryciem.
Wsypujemy soczewicę. W momencie, kiedy soczewica jest miękka dodajemy
papryki pokrojone w paski. Jak papryka zmięknie, dodajemy cukinię i
dusimy całość jeszcze ok 10 min. Doprawiamy do smaku i gotowe !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz