środa, 3 lipca 2013

Kremowa zupa z soczewicy

Lekka, warzywna, sycąca zupa z soczewicy w roli głównej.
Potrzebne są:
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 młode marchewki
    1 pietruszka
    niewielki seler
  • 1 młody mały ziemniak
    1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory malinowe lub gargamele
  • oliwa
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • sól ziołowa
  • pieprz
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa chwilę szklimy całość. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodajemy soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy aż soczewica będzie miękka. Blendujemy i na samym końcu dodajemy 3 łyżki mascarpone, mieszamy aż się roztopi i połączy z zupą. Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz