Lekka, warzywna, sycąca zupa z soczewicy w roli głównej.
Potrzebne są:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 młode marchewki
1 pietruszka
niewielki seler
- 1 młody mały ziemniak
1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory malinowe lub gargamele
- oliwa
- 3 łyżki serka mascarpone
- sól ziołowa
- pieprz
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa chwilę szklimy całość. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodajemy soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy aż soczewica będzie miękka. Blendujemy i na samym końcu dodajemy 3 łyżki mascarpone, mieszamy aż się roztopi i połączy z zupą. Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz