środa, 17 lipca 2013

Wytworne zapiekanki

To moje ulubione zapiekanki. Szybkie, proste i inne niż te, kiedy wszystko układamy warstwami, posypujemy serem i zapiekamy. Przepis ten można dowolnie modyfikować zmieniając dodatki. ..

Baza: (porcja na bagietkę pokrojoną w kromeczki)
  • 2 serki topione złoty ementaler
  • 1 duże jajko lub 2 żółtka
  • ok 1/5 szklanki mleka
  • mniej więcej szklanka żółtego sera startego na drobnych oczkach
  • sól
  • pieprz

Serki topione miksujemy wraz z jajkiem i mlekiem na gładką masę. Dodajemy ser żółty i przyprawy.
Do tego dodajemy ulubione dodatki. Mogą być pieczarki, wędlina, czosnek, kapary itd....

Do tych zapiekanek użyłam suszonych, drobno posiekanych pomidorów, świeżych liści bazyli i szynki parmeńskiej. Smarujemy dość grubo kromki bagietek. Całość zapiekamy, aż wierzch się zacznie rumienić. Efekt znakomity !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz