wtorek, 13 listopada 2012

Kryzysowe danie: łazanki

Łazanek jakoś nie jadamy często, jest to danie mocno zapomniane, powiedziałabym, że nawet kryzysowe. Ale od czasu do czasu przygotowane w pośpiechu smakuje wyśmienicie. Sposobów na łazanki jest kilka co najmniej. Ja z domu wyniosłam taką z kiszoną kapustą, cebulką i z boczkiem. Tym razem sposób ten ewoluował o tyle, że dodane zostały pieczarki.

Składniki:
  • 20 dkg chudego boczku
  • 1 duża cebula
  • ok 10 pieczarek
  • małe opakowanie makaronu do łazanek

Cebulę i boczek przysmażany ma rumiano, dodajemy pokrojone pieczarki. Jak się lekko podduszą dodajemy posiekaną drobno kapustę kiszoną i całość chwilę dusimy. W tym czasie gotujemy makaron. Wszystko ze sobą łączymy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Lubię jak w łazankach jest dużo pieprzu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz