Składniki:
- 60 dkg łopatki lub wołowiny
- ok 20 dkg wędzonego, parzonego boczku
- ok szklanka przysmażonych grzybów (ewentualnie mogą być pieczarki)
- 3 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- ok 6 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- płat ciasta francuskiego
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- słodka mielona papryka
- mielony kminek
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu balsamicznego
- 1/3 puszki piwa do duszenia gulaszu
- odrobina oleju
Etap I:
Przygotowanie gulaszu
Mięso kroimy na sporej wielkości kostkę. Należy je dokładnie i dość obficie posypać mieloną słodką papryką, mielonym kminkiem, solą i pieprzem, dodajemy zgnieciony czosnek. Mięso rumienimy na bardzo rozgrzanym oleju, dorzucamy jedną drobno posiekaną białą cebulę i grzyby, dodajemy łyżkę octu balsamicznego, podlewamy piwem i dusimy do miękkości.
Etap 2:
Ziemniaki obieramy i kroimy na spore kawałki, marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w dużą kostkę, pozostałą cebulę w dość grube półplasterki. Boczek kroimy w sporą kostkę i wrzucamy jako pierwszy na odrobinę rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Ziemniaki dodatkowo solimy i pieprzymy po wierzchu. Do tego dodajemy wcześniej przygotowany gulasz. Wszystko dusimy powoli pod przykryciem dość często mieszając, żeby nic nie przywarło.
Gotowe, miękkie porcje przekładamy do naczyń przystosowanych do zapiekania. Na danie dajemy po łyżce kwaśnej gęstej śmietany. Wierzch zamykamy szczelnie płatami ciasta francuskiego i zapiekamy przez ok 20 min w 180 stopniach w piekarniku.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz