Spód ciasta:
- 1 szklanka bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
Masło rozpuszczamy, dodajemy orzechy i cukier. Dokładnie mieszamy i powstałą "masą" wykładamy spód tortownicy uprzednio wyłożony folią aluminiową. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 165 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy masę:
- 800 g twarogu na sernik
- 4 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki mąki pszennej
Kawę rozpuszczamy w 1.4 szklanki gorącej wody i dodajemy do niej cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser twarogowy miksujemy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. W następnej kolejności masę łączymy ze śmietaną. Na samym końcu wlewamy przygotowaną wcześniej kawę z cynamonem. Masę wylewamy na uprzednio podpieczony spód sernika.
Sernik pieczemy przez 10 min w temp 230 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy 60 min.
Sernik musi być całkowicie wystudzony i najlepiej, żeby przez całą noc mógł stężeć w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Lub bardziej dietetycznie samymi zmielonymi orzechami.
Polecam !!
Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz