środa, 21 listopada 2012

Sernik orzechowo-kawowy

Sernik ze specjalną dedykacją dla Eli (Ela będzie wiedziała, że o nią chodzi i dlaczego).

Spód ciasta:
  • 1 szklanka bardzo  drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła

Masło rozpuszczamy, dodajemy orzechy i cukier. Dokładnie mieszamy i powstałą "masą" wykładamy spód tortownicy uprzednio wyłożony folią aluminiową. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 165 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy masę:
  • 800 g twarogu na sernik
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej

Kawę rozpuszczamy w 1.4 szklanki gorącej wody i dodajemy do niej cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser twarogowy miksujemy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. W następnej kolejności masę łączymy ze śmietaną. Na samym końcu wlewamy przygotowaną wcześniej kawę z cynamonem. Masę wylewamy na uprzednio podpieczony spód sernika.

Sernik pieczemy przez 10 min w temp 230 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy 60 min.

Sernik musi być całkowicie wystudzony i najlepiej, żeby przez całą noc mógł stężeć w lodówce.

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Lub bardziej dietetycznie samymi zmielonymi orzechami.

Polecam !!

Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz