wtorek, 29 stycznia 2013

Grillowana polędwiczka w rozmarynie z sosem balsamico

Marynata do mięsa:
  • ocet balsamiczny
  • dobrej jakości oliwa
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
Mięso marynujemy przynajmniej przez noc, żeby skruszało i dobrze wchłonęło smaki.

Sos:
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2 szalotki

Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru na patelnię i zrobienie karmelu. W momencie, kiedy karmel zacznie mocno brązowieć dodajemy łyżkę masła, potem dolewamy wino, ocet balsamiczny i dodajemy podzielone na cząstki szalotki. Dusimy i redukujemy sos.

Polędwiczkę grillujemy w całości na maksymalnie rozgrzanej patelni grillowej. Z każdej strony. Następnie odkładamy ją na kilka minut, żeby mięso odpoczęło i zachowało wszystkie soki. Kroimy w skośne plastry. Podajemy z glazurowaną marchewką i kluseczkami. Polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.






Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz