- ocet balsamiczny
- dobrej jakości oliwa
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Sos:
- 3 łyżki cukru
- łyżka masła
- pół szklanki czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 szalotki
Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru na patelnię i zrobienie karmelu. W momencie, kiedy karmel zacznie mocno brązowieć dodajemy łyżkę masła, potem dolewamy wino, ocet balsamiczny i dodajemy podzielone na cząstki szalotki. Dusimy i redukujemy sos.
Polędwiczkę grillujemy w całości na maksymalnie rozgrzanej patelni grillowej. Z każdej strony. Następnie odkładamy ją na kilka minut, żeby mięso odpoczęło i zachowało wszystkie soki. Kroimy w skośne plastry. Podajemy z glazurowaną marchewką i kluseczkami. Polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz