Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 4 pomarańcze
- 2 torebki ryżu
- odrobina mąki
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- olej sezamowy
- suszona bazylia
- curry
Polędwiczkę kroimy w plastry grubości ok 1,5 - 2 cm. Lekko rozbijamy tępą stroną noża. Mięso marynujemy w soku wyciśniętym z jednej pomarańczy z dodatkiem octu balsamicznego, soli, pieprzu i odrobiny cukru. Najlepiej marynować tak mięso przez całą noc lub min. kilka godzin.
Plastry polędwiczki lekko oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor na oleju. Odkładamy na bok. Na patelnię po smażeniu wlewamy sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy i go redukujemy. Następnie dodajemy mięso i całość tylko razem mieszamy już bez dodatkowej obróbki termicznej, żeby polędwiczki nie stwardniały.
Cząstki z jednej pomarańczy grillujemy na patelni grillowej.
Przygotowanie ryżu:
W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju sezamowego. Prażymy na nim ryż, dodajemy łyżeczkę curry, pół łyżeczki suszonej bazyli, szczyptę soli i zalewamy wodą o objętości 2 razy większej niż mieliśmy ryżu. Gotujemy pod przykryciem do miękkości aż ryż wchłonie całą wodę.
Na duży półmisek wykładamy ryż, polędwiczki polane sosem z pomarańczy, grillowane cząstki pomarańczy. Dodałam winogrona dla urozmaicenia.
Do całości dla zaostrzenia smaku podałam surówkę z pora, orzechów włoskich, kukurydzy i papryki.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz