czwartek, 31 stycznia 2013

Chleb z oliwkami i papryką

Chleb również pieczony w gorącym naczyniu żaroodpornym jak chleb z przepisu TUTAJ, ale nie wymaga tyle czasu. Po dwóch godzinach chleb może śmiało wjeżdżać do piekarnika!!

Składniki:

• 20 g drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 400 g mąki tortowej
• szczypta soli
• kilka pokrojonych oliwek i papryka posiekana w kostkę (może być marynowana)
• 350 g wody

Drożdże rozpuszczamy o odrobinie wody. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, oliwki i paprykę (ja dorzuciłam również kilka włoskich orzechów dla chrupkości. Można dodać każde ulubione dodatki). Dolewamy rozrobione drożdże i wodę. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie dość płynne. Nie przejmujemy się. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i razem rozgrzewamy na max czyli ok 250 stopni. Gorące naczynie wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, przekładamy do niego ciasto. Wkładamy do piekarnika bez przykrycia na ok 10 min. Po tym czasie chleb przykrywamy i pieczemy kolejne 25 min. Po tym czasie znów odkrywamy i pieczemy ok 25 min do ładnego zrumienienia się bochenka.



















Gotowe !! Chleb ma pyszną, chrupiącą skórkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz