Danie sprawdzone, smakujące nawet wybrednym osobom, dość szybkie.
Smaczne. Nie znoszę kiedy mięso mielone jest suche. Dlatego moja wersja
pulpecików jest taka:
Mięso mielimy. Najlepiej dwukrotnie. Lepiej sobie to zrobić samemu - przynajmniej wiemy co jemy. Do mięsa dodajemy jedną sporą, przysmażoną cebulę, namoczoną bułkę, twarożek i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Najlepiej ręką. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy po trochu bułki tartej.
Maczając ręce w wodzie formujemy klopsiki. Obsmażamy lekko z każdej strony. Odkładamy na bok.
- ok 60 g łopatki wieprzowej
- cebula
- kajzerka namoczona w mleku
- opakowanie serka bieluch
- suszona bazylia
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Mięso mielimy. Najlepiej dwukrotnie. Lepiej sobie to zrobić samemu - przynajmniej wiemy co jemy. Do mięsa dodajemy jedną sporą, przysmażoną cebulę, namoczoną bułkę, twarożek i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Najlepiej ręką. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy po trochu bułki tartej.
Maczając ręce w wodzie formujemy klopsiki. Obsmażamy lekko z każdej strony. Odkładamy na bok.
Przygotowanie sosu:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pastę pomidorową, zagotować, dodać klopsiki i wszystko razem dusić ok 20 min.
- 0,7 litra pasty pomidorowej, lub zmiksowane pomidory z puszki
- cebula
- czosnek
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pastę pomidorową, zagotować, dodać klopsiki i wszystko razem dusić ok 20 min.
Robie czesto bo moje dzieci uwielbiaja:)
OdpowiedzUsuńTwoje wygladaja apetycznie..