wtorek, 15 stycznia 2013

Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym

Danie sprawdzone, smakujące nawet wybrednym osobom, dość szybkie. Smaczne. Nie znoszę kiedy mięso mielone jest suche. Dlatego moja wersja pulpecików jest taka:
  • ok 60 g łopatki wieprzowej
  • cebula
  • kajzerka namoczona w mleku
  • opakowanie serka bieluch
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Mięso mielimy. Najlepiej dwukrotnie. Lepiej sobie to zrobić samemu - przynajmniej wiemy co jemy. Do mięsa dodajemy jedną sporą, przysmażoną cebulę, namoczoną bułkę, twarożek i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Najlepiej ręką. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy po trochu bułki tartej.
Maczając ręce w wodzie formujemy klopsiki. Obsmażamy lekko z każdej strony. Odkładamy na bok.


Przygotowanie sosu:
  • 0,7 litra pasty pomidorowej, lub zmiksowane pomidory z puszki
  • cebula
  • czosnek

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pastę pomidorową, zagotować, dodać klopsiki i wszystko razem dusić ok 20 min.





1 komentarz:

  1. Robie czesto bo moje dzieci uwielbiaja:)
    Twoje wygladaja apetycznie..

    OdpowiedzUsuń