- 1 duża pierś z indyka
- pół mozzarelli
- mały słoiczek bazyliowego pesto
- ok 10 suszonych pomidorów
- 3 plastry szynki parmenskiej
- 4 ząbki czosnku
- 2 dymki
- kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
W piersi z indyka robimy dużą, płaską kieszeń. Kieszeń smarujemy pesto, układamy plasterki szynki parmeńskiej i mozzarelli, plasterki suszonych pomidorów. Kieszeń zamykamy wykałaczką. Następnie mięso solimy, pieprzymy i nacieramy marynatą z oleju z pomidorków, zgniecionych ząbków czosnku i sosu sojowego. Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia ok godziny. Dzięki temu mięso będzie soczyste.
Przygotowanie sosu: dymki siekamy drobno, rumienimy delikatnie na oliwie, dodajemy serek mascarpone, solimy, pieprzymy i dodajemy pozostałe pesto bazyliowe. Mieszamy aż konsystencja będzie jednolita!
Brzmi jak sonata! :)
OdpowiedzUsuń