poniedziałek, 11 marca 2013

Faszerowane papryki

Lubię faszerowane papryki. Przepisów w zasadzie na nie jest tyle, na ile pozwala nam wyobraźnia i zawartość lodówki. Ostatnio robiłam tak:

  • 6 dużych papryk
  • 2 woreczki ryżu
  • 0,5 dkg mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • garść mrożonego groszku z marchewką
  • pół cukinii

Ryż gotujemy 10 minut. Przekładamy do miski. Cebulkę przysmażamy wraz z pieczarkami i cukinią. Mieszamy z ryżem. Dodajemy mrożony groszek z marchewką. Na tym możemy poprzestać  w wersji wege. Mięsożerni dodają pół kg mielonej, surowej wieprzowiny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z papryk ścinamy dekielki, usuwamy gniazda nasienne, faszerujemy, nakładamy kapelutki. Zalewamy bulionem warzywnym mniej więcej do 2/3 wysokości papryk. Dusimy pod przykryciem ok godziny.

Wolę taką wersję papryk, od papryk pieczonych w piekarniku. Nie są takie wyschnięte. Podajemy z sosem pomidorowym lub tylko z bulionem, w którym się dusiły. Osobiście preferuję wersję 2.
Niestety zapomniałam o fotach. uzupełnię następnym razem!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz