- 6 dużych papryk
- 2 woreczki ryżu
- 0,5 dkg mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 10 pieczarek
- garść mrożonego groszku z marchewką
- pół cukinii
Ryż gotujemy 10 minut. Przekładamy do miski. Cebulkę przysmażamy wraz z pieczarkami i cukinią. Mieszamy z ryżem. Dodajemy mrożony groszek z marchewką. Na tym możemy poprzestać w wersji wege. Mięsożerni dodają pół kg mielonej, surowej wieprzowiny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z papryk ścinamy dekielki, usuwamy gniazda nasienne, faszerujemy, nakładamy kapelutki. Zalewamy bulionem warzywnym mniej więcej do 2/3 wysokości papryk. Dusimy pod przykryciem ok godziny.
Wolę taką wersję papryk, od papryk pieczonych w piekarniku. Nie są takie wyschnięte. Podajemy z sosem pomidorowym lub tylko z bulionem, w którym się dusiły. Osobiście preferuję wersję 2.
Niestety zapomniałam o fotach. uzupełnię następnym razem!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz