Tak więc potrzeba:
- rolkę ciasta francuskiego
- ok 30 dkg fileta łososia bez skóry (polecam własnoręczne skórowanie - taniej!)
- łyżka musztardy dijon
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
Łososia marynujemy min godzinę wcześniej. Wyfiletowaną i oskórowaną rybę należy oprószyć solą (koniecznie morską) i pieprzem, następnie nacieramy filety dokładnie musztardą. Jako, że musztarda jest kwaskowata, nie trzeba już używać cytryny. Zawijamy łososia w ciasto francuskie, jak warkocz, żeby było trochę dopływu powietrza do łososia. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy bazylią. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
Do tego podajemy sałatę. Użyłam miksu sałat, dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory i ser camembert. Połączenie rewelacyjne.
Lekkie, sycące i pyszne danie, wymagające niewielkiego nakładu pracy. A przy tym okazałe :)
wspaniałe danie :) Uwielbiam łososia w cieście, ale z musztardą jeszcze nie robiłam ...czas spróbować :)
OdpowiedzUsuń