poniedziałek, 22 października 2012

Zupa krem z zielonego groszku

Uwielbiam zupy kremy! Mało kiedy gotuję zupy na wywarach mięsnych. W zasadzie tylko rosół, barszcz i żurek :)

A tak to wszystko warzywne, smaczne, kremowe i sycące.

  • 2 marchewki
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały lub pół selera
  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 serek topiony złoty ementaler
  • sól
  • pieprz

Warzywa (wszystkie z wymienionych oprócz groszku) gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Jak warzywa zmiękną dopiero dorzucamy groszek i chwilę jeszcze gotujemy. Dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji i doprawiamy do smaku.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Gotowe - smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz