czwartek, 19 lipca 2012

Chleb doskonały

Przepis zaczerpnęłam już jakiś czas temu z bardzo lubianego przeze mnie bloga. W moim mniemaniu jest to przepis na chleb idealny, doskonały. Chrupiąca skórka po prostu rozwala na łopatki. Do tego przygotowanie jest dziecinnie proste i na dobrą sprawę nie trzeba nawet rąk brudzić w cieście. Sami zobaczycie.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 droźdzy instant lub 15 g zwykłych
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • dodatki wg uznania: oliwki, śliwki, drobno pokrojona papryka.

Wszystkie składniku wsypań do miski i wymieszać dokładnie łyżką, żeby mąka zebrała całą wodę. Odstawić do wyrośnięcia na ok 12-17 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, zagnieść wszystkie jego brzegi do środka i odstawić jeszcze na ok 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni i w trakcie nagrzewania włożyć do niego naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb. Naczynia niczym nie trzeba smarować. Do gorącego naczynia przekładamy ciasto chlebowe, zagięciami do góry. Pieczemy pod przykryciem ok 30 min, później odkrywamy i pieczemy dalsze 20 min.




Mój chleb jest ze śliwką. Uwielbiam połączenie suszonej śliwki i serów. Wszelkich serów. Szczególnie pleśniowych. A połączenie z czosnkową cambozolą przyprawia mnie o ślinotok!

Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ

*Jeśli wolno mi wtrącić swoje dwa słowa. nie polecam przekładania ciasta do ściereczki jak jest w oryginale. Mi osobiście za pierwszym razem ciasto przylepiło się do ścierki i spowodowało zniechęcenie do dalszych prób. Po czasie wróciłam do  przepisu i po zagnieceniu brzegów odkładam ciasto do miski do ponownego wyrośnięcia. nic się nie klei.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz