wtorek, 16 października 2012

Idealny sos grzybowy

Ogólnie rzecz biorąc uwielbiam grzyby we wszystkich konfiguracjach, w daniach mięsnych i bezmięsnych, w zupach itd.

Tym razem zaprezentuję Wam sos grzybowy, który w moim mniemaniu jest idealny i do dań makaronowych i jako dodatek do mięs. Wyrazisty, bardzo grzybowy z zieleniną uwydatniającą jego atuty.

Potrzebne są:
  • leśne grzyby rzecz jasna :) (jakie się nawiną, byle jadalne)
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • ocet balsamiczny
  • śmietanka łąciata do zup i sosów 18%
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • tymianek (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Grzyby trzeba dobrze oczyścić, bo nie ma nic gorszego niż piasek w sosie... Następnie kroimy je na dość spore, wyczuwalne kawałki, żeby nie zrobić z sosu sieczki. Grzyby przysmażamy na maśle. W między czasie zajmiemy się cebulą. Cebulę kroimy w cienkie piórka z półplasterków. I podduszamy również na odrobinie masła do momentu aż stanie się złocisto/brązowa. W tym momencie dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i cały czas mieszając czekamy aż cebula się lekko skarmelizuje (ok 5 min). Cebulę łączymy z grzybami. Dodajemy śmietankę i łyżkę kwaśnej śmietany. Czekamy do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania i na samym końcu dodajemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i tymianek (przyjaciel grzybów).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz