Ogólnie rzecz biorąc uwielbiam grzyby we wszystkich konfiguracjach, w daniach mięsnych i bezmięsnych, w zupach itd.
Tym razem zaprezentuję Wam sos grzybowy, który w moim mniemaniu jest idealny i do dań makaronowych i jako dodatek do mięs. Wyrazisty, bardzo grzybowy z zieleniną uwydatniającą jego atuty.
Potrzebne są:
Grzyby trzeba dobrze oczyścić, bo nie ma nic gorszego niż piasek w sosie... Następnie kroimy je na dość spore, wyczuwalne kawałki, żeby nie zrobić z sosu sieczki. Grzyby przysmażamy na maśle. W między czasie zajmiemy się cebulą. Cebulę kroimy w cienkie piórka z półplasterków. I podduszamy również na odrobinie masła do momentu aż stanie się złocisto/brązowa. W tym momencie dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i cały czas mieszając czekamy aż cebula się lekko skarmelizuje (ok 5 min). Cebulę łączymy z grzybami. Dodajemy śmietankę i łyżkę kwaśnej śmietany. Czekamy do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania i na samym końcu dodajemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i tymianek (przyjaciel grzybów).
Tym razem zaprezentuję Wam sos grzybowy, który w moim mniemaniu jest idealny i do dań makaronowych i jako dodatek do mięs. Wyrazisty, bardzo grzybowy z zieleniną uwydatniającą jego atuty.
Potrzebne są:
- leśne grzyby rzecz jasna :) (jakie się nawiną, byle jadalne)
- 1 duża lub 2 średnie cebule
- ocet balsamiczny
- śmietanka łąciata do zup i sosów 18%
- łyżka kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- tymianek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Grzyby trzeba dobrze oczyścić, bo nie ma nic gorszego niż piasek w sosie... Następnie kroimy je na dość spore, wyczuwalne kawałki, żeby nie zrobić z sosu sieczki. Grzyby przysmażamy na maśle. W między czasie zajmiemy się cebulą. Cebulę kroimy w cienkie piórka z półplasterków. I podduszamy również na odrobinie masła do momentu aż stanie się złocisto/brązowa. W tym momencie dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i cały czas mieszając czekamy aż cebula się lekko skarmelizuje (ok 5 min). Cebulę łączymy z grzybami. Dodajemy śmietankę i łyżkę kwaśnej śmietany. Czekamy do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania i na samym końcu dodajemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i tymianek (przyjaciel grzybów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz