Do przygotowania lasagne potrzebny jest w skrócie sos bolognese, sos beszamelowy, starty żółty ser i makaron do lasagne.
Sos bolognese:
- mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe)
- cebula
- pomidory z puszki (lub w pełni lata świeże)
- oregano (suszone lub świeże)
- sól
- pieprz
Mięso mielone przysmażamy, oddzielnie przysmażamy cebulę na złoty kolor i łączymy z mięsem. Dodajemy pomidory, oregano sól i pieprz do smaku i chwilę wszystko razem dusimy, żeby smaki się przegryzły.
Sos beszamelowy:
- masło
- mleko
- mąka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
W garnku roztapiamy półtorej łyżki masła, dodajemy łyżkę mąki, wlewamy mleko cały czas mieszając. Sos będzie powoli gęstniał. Dodajemy tyle mleka, żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy:
sos beszamelowy, płaty makaronu, sos bolognese, ser, makaron, sos beszamelowy, sos bolognese, ser, makaron, sos beszamelowy, sos bolognese, ser itd. Na wierzchu staramy się żeby był sos pomidorowy i ser.
Całość zapiekamy przez ok 40 min w temp 200 stopni. Dobrze jest "dziubnąć" do potrawy patyczkiem do szaszłyka, żeby się upewnić czy wszystkie warstwy są miękkie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz