środa, 3 października 2012

Lasagne

Lasagne jest bardzo wdzięcznym, prostym i smacznym daniem. Lubię zarówno w wersji mięsno-pomidorowej, jak i ze szpinakiem. tym razem wersja pierwsza.

Do przygotowania lasagne potrzebny jest w skrócie sos bolognese, sos beszamelowy, starty żółty ser i makaron do lasagne.

Sos bolognese:
  • mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe)
  • cebula
  • pomidory z puszki (lub w pełni lata świeże)
  • oregano (suszone lub świeże)
  • sól
  • pieprz

Mięso mielone przysmażamy, oddzielnie przysmażamy cebulę na złoty kolor i łączymy z mięsem. Dodajemy pomidory, oregano sól i pieprz do smaku i chwilę wszystko razem dusimy, żeby smaki się przegryzły.

Sos beszamelowy:
  • masło
  • mleko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

W garnku roztapiamy półtorej łyżki masła, dodajemy łyżkę mąki, wlewamy mleko cały czas mieszając. Sos będzie powoli gęstniał. Dodajemy tyle mleka, żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy:

sos beszamelowy, płaty makaronu, sos bolognese, ser, makaron, sos beszamelowy, sos bolognese, ser, makaron, sos beszamelowy, sos bolognese, ser itd. Na wierzchu staramy się żeby był sos pomidorowy i ser.

Całość zapiekamy przez ok 40 min w temp 200 stopni. Dobrze jest "dziubnąć" do potrawy patyczkiem do szaszłyka, żeby się upewnić czy wszystkie warstwy są miękkie.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz