wtorek, 9 października 2012

Jesienna tarta z gruszkami

Jak już wspominałam nie przepadam za pieczeniem ciast jako takich. Ale tarty czy to na słodko czy ostro - lubią i to bardzo.

Tym razem jesienna, dekadencka tarta z gruszkami i czekoladą.

Ciasto zagniatamy wg przepisu, który już podawałam:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Ciasto podpiekamy ok 15 min.

Na podpieczony spód wykładamy warstwę startej czekolady, następnie kładziemy połówki lub ćwiartki gruszek (jak kto woli). Przestrzenie między gruszkami wypełniamy masą jajeczno-śmietanową: 2 jajka ubijamy z ok 100 ml śmietanki kremówki.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min.

Czekolada w połączeniu z gruszką zawsze u mnie wywołuje same pozytywne uczucia! Na jesienną słotę jak znalazł.



1 komentarz: