poniedziałek, 1 października 2012

Roladki szynkowe

Roladki świetnie spisują się na imprezach z zimną płytą. Tym razem robiłam aż 3 półmiski roladek na 90-te urodziny babci.

Farsz (na 30 roladek):
  • 4 jajka na twardo
  • Serek bieluch
  • Chrzan (2 małe słoiczki)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Ser żółty (ze dwie garści sera startego na drobnej tarce)
  • SólPieprz

    Jajka na twardo drobno siekamy, mieszamy z całą resztą. Ostrość regulujemy ilością chrzanu. Jeśli mamy tarty chrzan kupny, dobrze go odcisnąć trochę na sitku, bo zawiera dużo wody i farsz jest potem zbyt rzadki.

    Farsz zawijamy w plastry szynki i ciasno układamy na półmisku. Zalewamy galaretką z bulionu. Trochę galaretki wylewamy na płaskie naczynie, a kiedy galaretka stężeje kroimy ją w drobną kostkę i posypujemy wierzch.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz