Gruszki kochają czekoladę. A ja kocham gruszki w czekoladzie. Jak dla mnie jest to połączenie idealne. Pyszny deser zapadający w pamięć, pobudzający kubki smakowe i powodujący uwalnianie się endorfin. Cudo.
Do przygotowania gruszek w czekoladzie nie wiele potrzeba...
-
2 gruszki
-
1 tabliczka mlecznej czekolady
-
łyżka mleka
-
0,5 litra wody
-
1 filiżanka cukru
-
sok z limonki
Gruszki obieramy i dzielimy na odpowiadające nam wielkościowo cząstki.
Gotujemy ok 5 minut w wodzie z cukrem i sokiem z limonki. Wyjmujemy i
chłodzimy. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Dodajemy odrobinę mleka, żeby czekolada nie była zbyt gęsta. Cząstki
gruszki obtaczamy w czekoladzie i wkładamy na półmisek,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz