piątek, 24 sierpnia 2012

Gruszki otulone czekoladą

Gruszki kochają czekoladę. A ja kocham gruszki w czekoladzie. Jak dla mnie jest to połączenie idealne. Pyszny deser zapadający w pamięć, pobudzający kubki smakowe i powodujący uwalnianie się endorfin. Cudo.

Do przygotowania gruszek w czekoladzie nie wiele potrzeba...
  • 2 gruszki
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • łyżka mleka
  • 0,5 litra wody
  • 1 filiżanka cukru
  • sok z limonki
Gruszki obieramy i dzielimy na odpowiadające nam wielkościowo cząstki. Gotujemy ok 5 minut w wodzie z cukrem i sokiem z limonki. Wyjmujemy i chłodzimy. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy odrobinę mleka, żeby czekolada nie była zbyt gęsta. Cząstki gruszki obtaczamy w czekoladzie i wkładamy na półmisek,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz