czwartek, 23 sierpnia 2012

Mielone w nowej odsłonie

Kotlety mielone są z reguły znane i lubiane. Do tego mają tę cudowną właściwość, że można je zmieniać, urozmaicać i ulepszać według własnego widzi mi się. Osobiście nie lubię kiedy mielone są suche i przesmażone. Dlatego też dobrze jest do mielonych dodać coś co zagwarantuje, że będą one soczyste. Tym razem wyszło tak:
  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania twarożku bieluch
  • 1 jajko
  • 4-6 łyżek bułki tartej
  • garść cukinii startej na grubych oczkach
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Cebulę smażymy na rumiano. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odciskamy sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy jak zwykle :) (nie ma tu żadnej filozofii).

Tak przygotowane mielone są lżejsze, soczyste i po prostu stanowią doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnego, wszystkim znanego dania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz