Kotlety mielone są z reguły znane i lubiane. Do tego mają tę cudowną
właściwość, że można je zmieniać, urozmaicać i ulepszać według własnego
widzi mi się. Osobiście nie lubię kiedy mielone są suche i przesmażone.
Dlatego też dobrze jest do mielonych dodać coś co zagwarantuje, że będą
one soczyste. Tym razem wyszło tak:
Cebulę smażymy na rumiano. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odciskamy sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy jak zwykle :) (nie ma tu żadnej filozofii).
Tak przygotowane mielone są lżejsze, soczyste i po prostu stanowią doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnego, wszystkim znanego dania.
- 1/2 kg mielonej łopatki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 opakowania twarożku bieluch
- 1 jajko
- 4-6 łyżek bułki tartej
- garść cukinii startej na grubych oczkach
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Cebulę smażymy na rumiano. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odciskamy sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy jak zwykle :) (nie ma tu żadnej filozofii).
Tak przygotowane mielone są lżejsze, soczyste i po prostu stanowią doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnego, wszystkim znanego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz