Tartę można zrobić dosłownie ze wszystkim. Można popuścić wodze fantazji i sięgnąć po to co ma się akurat pod ręką.
Sprawdzone kruche ciasto na tarty robione na ostro. O obojętnym, lekko słonym smaku:
Ciasto:
(jeśli dajemy całe jajko, wtedy woda nie jest konieczna)
Sprawdzone kruche ciasto na tarty robione na ostro. O obojętnym, lekko słonym smaku:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła (zawsze połowa z tego ile dajemy mąki)
- łyżeczka soli
- 1 żółtko
- ok 50 ml wody
(jeśli dajemy całe jajko, wtedy woda nie jest konieczna)
Ciasto zagniatamy i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Następnie trzeba je cienko rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Podpiec spód przez ok 20 min w temp 200 stopni, aż ciasto zacznie się rumienić.
Nadzienie:
Masa jajeczno-śmietanowa:
- Fasolka szparagowa
- Por
- Pomidor malinowy
- Szynka pokrojona w paseczki
- Listki bazylii
Masa jajeczno-śmietanowa:
- 3 jajka
- 1/3 dużego kubka śmietany
Fasolkę ugotować, por zeszklić na maśle, pomidora (najlepiej dużego
malinowego) pokroić w ósemki i oprószyć solą morską dla wydobycia
słodyczy, szynkę pokroić w paseczki. Przygotować masę jajeczną, którą
doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód tarty wykładamy por, fasolkę, pomidory i liście bazylii. Wszystko równomiernie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekamy ok 40 min w temp 180 stopni.
Na podpieczony spód tarty wykładamy por, fasolkę, pomidory i liście bazylii. Wszystko równomiernie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekamy ok 40 min w temp 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz