czwartek, 9 sierpnia 2012

Tarta z fasolką szparagową


Tartę można zrobić dosłownie ze wszystkim. Można popuścić wodze fantazji i sięgnąć po to co ma się akurat pod ręką.

Sprawdzone kruche ciasto na tarty robione na ostro. O obojętnym, lekko słonym smaku:

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła (zawsze połowa z tego ile dajemy mąki)
  • łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • ok 50 ml wody

(jeśli dajemy całe jajko, wtedy woda nie jest konieczna)




Ciasto zagniatamy i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Następnie trzeba je cienko rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Podpiec spód przez ok 20 min w temp  200 stopni, aż ciasto zacznie się rumienić.

Nadzienie:
  • Fasolka szparagowa
  • Por
  • Pomidor malinowy
  • Szynka pokrojona w paseczki
  • Listki bazylii

Masa jajeczno-śmietanowa:
  • 3 jajka
  • 1/3 dużego kubka śmietany



Fasolkę ugotować, por zeszklić na maśle, pomidora (najlepiej dużego malinowego) pokroić w ósemki i oprószyć solą morską dla wydobycia słodyczy, szynkę pokroić w paseczki. Przygotować masę jajeczną, którą doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczony spód tarty wykładamy por, fasolkę, pomidory i liście bazylii. Wszystko równomiernie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekamy ok 40 min w temp 180 stopni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz