czwartek, 2 sierpnia 2012

Naleśniki z jagodami pod pierzynką

Naleśniki są banalną sprawą, ale trochę czasochłonną. Czasem jednak warto trochę postać i usmażyć stertę naleśników, aby potem przygotować je na kilka sposobów.
Dzisiaj naleśniki z jagodami i bitą śmietaną. Takie połączenie zadowoli podniebienie każdego łasucha.


Ciasto naleśnikowe:

  • ok. 0,7 litra mleka
  • 1 jajko
  • mąka (mąki tyle, żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany)
  • odrobina mineralnej wody gazowanej


    Zawsze robię takie naleśniki. Obojętne. Ani słodkie, ani słone. Takie, które można podać ze wszystkim. Smażę na suchej patelni. Grunt to dobra patelnia. Bez tego ani rusz.

    Nadzienie: bita śmietana i jagody. Banalnie i smacznie :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz