Cukinia, którą dostałam była olbrzymia, dlatego ostatnio takie zagęszczenie przepisów z cukinią. Trzeba to było zjeść :)
Placki z cukinii robi się niezwykle łatwo.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, żeby puściła sok. Dokładnie odciskamy w dłoniach. Dodajemy jajko, przyprawy i odrobinę mąki, żeby "związać" pozostałą wilgoć. Smażymy na oleju na rumiano jak placki ziemniaczane. Najlepiej smakują z czosnkowym dipem lub tzatzykami.
Placki z cukinii robi się niezwykle łatwo.
- Cukinia
- Jajko
- Odrobina mąki
- Czosnek
- Koperek
- Sól
- Pieprz
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, żeby puściła sok. Dokładnie odciskamy w dłoniach. Dodajemy jajko, przyprawy i odrobinę mąki, żeby "związać" pozostałą wilgoć. Smażymy na oleju na rumiano jak placki ziemniaczane. Najlepiej smakują z czosnkowym dipem lub tzatzykami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz