wtorek, 28 sierpnia 2012

Pieczone ziemniaki w sosie serowo-brokułowym

Bielszczanie pewnie pamiętają stojącą na Placu Wojska Polskiego zieloną "ciuchcię", w której kupić można było pieczone ziemniaki przygotowane na wiele sposobów. Mam wielki sentyment do tych dań mimo, że ciuchci nie ma już od dawna. Z braku laku pozostało mi odwzorowanie ulubionych ziemniaków.

Wybieramy ziemniaki mniej więcej równej wielkości, żeby piekły się tyle samo czasu. Dokładnie szorujemy i w całości wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni na około godzinę - zależy od wielkości ziemniaków.

Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (miałam robiony, ale może być z kostki)
  • 2 serki topione złoty ementaler
  • 1 brokuł
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Brokuł gotujemy osobno i dzielimy na różyczki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąką. Następnie stopniowo wlewamy bulion. Dodajemy serki topione i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy brokuły.
Upieczone ziemniaki pękną jak się je zgniecie dłonią. W miejscu przecięcia polewamy ziemniaka sosem.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Piękna sprawa dawno szukałem tego przepisu dzięki i pozdrawiam Żywiec

    OdpowiedzUsuń