Wybieramy ziemniaki mniej więcej równej wielkości, żeby piekły się tyle samo czasu. Dokładnie szorujemy i w całości wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni na około godzinę - zależy od wielkości ziemniaków.
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 0,5 litra bulionu warzywnego (miałam robiony, ale może być z kostki)
- 2 serki topione złoty ementaler
- 1 brokuł
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąką. Następnie stopniowo wlewamy bulion. Dodajemy serki topione i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy brokuły.
Upieczone ziemniaki pękną jak się je zgniecie dłonią. W miejscu przecięcia polewamy ziemniaka sosem.
Smacznego!
Piękna sprawa dawno szukałem tego przepisu dzięki i pozdrawiam Żywiec
OdpowiedzUsuń