Potrzebne są:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 0,5 litra słodkiej śmietanki
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru
Do ubitych żółtek dodajemy trochę zagotowanej śmietanki, aby ją zahartować i aby się nie ścięła. Następnie całość żółtek dolewamy do pozostałej śmietanki i chwilę gotujemy, żeby masa zgęstniała. Odstawiamy na chwilę na bok, a kiedy już czekolada się rozpuści łączymy ją ze śmietanką z żółtkami cały czas dokładnie mieszając. Masa musi odrobinę przestygnąć, a następnie łączymy ją delikatnie, ale dokładnie z bitą śmietaną. Przelewamy do pucharków, na wierzch sypiemy maliny i odstawiamy do lodówki. Na chandrę idealne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz