piątek, 7 września 2012

Mus czekoladowy z malinami

Nie należę do szczególnych łasuchów. Spokojnie obejdę się bez słodyczy, ale aura taka jak dzisiaj sprzyja tego typu deserom. Bez wątpienia jesień za pasem. Liście sypią się z drzew, więc dla poprawy nastroju mus czekoladowy nadaje się bardziej niż jakiekolwiek inne słodkości.

Potrzebne są:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 0,5 litra słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru
Najpierw ubijamy dwa żółtka w dwoma łyżeczkami cukru na puszystą jasną masę. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę z 2/3 półlitrowego kartonika. Do bitej śmietany dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru. Pozostałą śmietankę należy zagotować. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Do ubitych żółtek dodajemy trochę zagotowanej śmietanki, aby ją zahartować i aby się nie ścięła. Następnie całość żółtek dolewamy do pozostałej śmietanki i chwilę gotujemy, żeby masa zgęstniała. Odstawiamy na chwilę na bok, a kiedy już czekolada się rozpuści łączymy ją ze śmietanką z żółtkami cały czas dokładnie mieszając. Masa musi odrobinę przestygnąć, a następnie łączymy ją delikatnie, ale dokładnie z bitą śmietaną. Przelewamy do pucharków, na wierzch sypiemy maliny i odstawiamy do lodówki. Na chandrę idealne!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz