czwartek, 20 września 2012

Szaszłyki curry z ananasem

Do przygotowania szaszłyków dla 4 osób potrzeba:
  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • kilka krążków ananasa
  • curry
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Mięso kroimy na większe kawałki i marynujemy dzień wcześniej w curry, papryce, soli, pieprzu i odrobinie oliwy z oliwek. Tak przygotowane mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30-40 min.





Do szaszłyków idealnie pasuje egzotyczna sałatka.
  • kilka liści sałaty
  • pomidor pokrojony w kostkę
  • kawałek marynowanej papryki
  • 2 pokrojone drobno krążki ananasa
  • drobno posiekane chilli
Sałatkę polewamy dipem przygotowanym z soku z ananasa, soku z limonki i słodko pikantnego sosu chilli thai. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.



Całość uzupełni ryż przygotowany na sypko z odrobiną kurkumy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz