środa, 19 września 2012

Naleśniki zapiekane pod beszamelem

Naleśniki można przygotowywać na tysiące sposobów. Genialnie nadają się na dni, kiedy trzeba zrobić coś z niczego. I tak właśnie było tym razem.

W naleśniki zawinęłam ser, szynkę, ugotowane różyczki brokułów i camembert. Całość została zalana beszamelem, oprószona startym serem i przyprawami: bazylia i słodka papryka i zapieczona przez 30 min w temp. 200 stopni.

Beszamel: roztapiamy ok dwóch łyżek masła, dodajemy łyżkę mąki (na oko, żeby powstała zasmażka), następnie powoli dolewamy mleko cały czas mieszając, żeby powstał gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową.

Naleśniki: 0,5 litra mleka, 1 jajko, mąka - mąki dodajemy tyle, żeby ciasto naleśnikowe miało konsystencję śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz