sobota, 15 września 2012

Zapiekanki inaczej

Zapiekanki są częstym weekendowo-kolacyjnym gościem w naszym domu. Na ogół kolacji się nie jada, ale jak wpadają znajomi to jako zagrycha do tego czy owego pasują jak znalazł :)
Robię zapiekanki trochę inaczej... nie kładę po prostu czegoś i nie przykrywam serem żółtym tylko przygotowuję pyszną, zapiekankową masę.
Do przygotowania zapiekanek z 1 bagietki potrzebne są:

  • 2 serki topione złoty ementaler
  • 2 żółtka
  • 2 garście startego żółtego sera
  • ok 10 plasterków szynki pokrojonej w kostkę (zamiast tego mogą być pieczarki, wędzony łosoś, co kto lubi)
  • pęczek zielonej cebulki
  • ok 4 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz

    Wszystko razem miksujemy na gładką masę i smarujemy zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni do momentu aż masa zacznie się rumienić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz