czwartek, 13 września 2012

Owoce pod kruszonką

Bajecznie prosty i zarazem znakomity lekki deser. Potrzebne są: ulubione owoce, mało, cukier puder, mąka, cynamon (w zależności od tego jakich użyjemy owoców).

Kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1 odpowiednio: masło, cukier puder, mąka
Na małą porcję użyłam 100g masła, 50g cukru i 50g mąki.

Na spód posmarowanej masłem foremki wykładamy jabłka pokrojone w ósemki, skropione cytryną i posypane cynamonem, jeżyny i maliny. Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy na ok 20-30 min do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.

Podajemy z bitą śmietaną, lodami, z jednym i drugim, albo wcinamy same! Możliwości jest wiele.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz