czwartek, 27 września 2012

Strogonow


Klasyka. Ale nawet klasykę można modyfikować. Mój strogonow wygląda tak.

Do przygotowania potrzebne są:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 500g małych pieczarek
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • kwaśna śmietana
  • łyżka masła
  • odrobina mąki
  • sól
  • pieprz

Polędwiczkę kroimy w cienkie paski. Należy ją oprószyć lekko mąką. Mięso przysmażamy na rozgrzanym maśle aż będzie lekko rumiane. Wtedy solimy i pieprzymy i dodajemy pieczarki. Przesmażamy mieszając, następnie podlewamy lekko wodą i całość przez chwilę dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy ogórki kiszone pokrojone w cienkie słupki. Jeszcze chwile dusimy. Zaciągamy 2 łyżkami śmietany, chwilę redukujemy sos i gotowe!

Do strogonowa idealnie pasują gnocchi. Albo po prostu kluski śląskie jak ktoś woli :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz