Klasyka. Ale nawet klasykę można modyfikować. Mój strogonow wygląda tak.
Do przygotowania potrzebne są:
Polędwiczkę kroimy w cienkie paski. Należy ją oprószyć lekko mąką. Mięso przysmażamy na rozgrzanym maśle aż będzie lekko rumiane. Wtedy solimy i pieprzymy i dodajemy pieczarki. Przesmażamy mieszając, następnie podlewamy lekko wodą i całość przez chwilę dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy ogórki kiszone pokrojone w cienkie słupki. Jeszcze chwile dusimy. Zaciągamy 2 łyżkami śmietany, chwilę redukujemy sos i gotowe!
Do strogonowa idealnie pasują gnocchi. Albo po prostu kluski śląskie jak ktoś woli :)
Do przygotowania potrzebne są:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 500g małych pieczarek
- 4 średnie ogórki kiszone
- kwaśna śmietana
- łyżka masła
- odrobina mąki
- sól
- pieprz
Polędwiczkę kroimy w cienkie paski. Należy ją oprószyć lekko mąką. Mięso przysmażamy na rozgrzanym maśle aż będzie lekko rumiane. Wtedy solimy i pieprzymy i dodajemy pieczarki. Przesmażamy mieszając, następnie podlewamy lekko wodą i całość przez chwilę dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy ogórki kiszone pokrojone w cienkie słupki. Jeszcze chwile dusimy. Zaciągamy 2 łyżkami śmietany, chwilę redukujemy sos i gotowe!
Do strogonowa idealnie pasują gnocchi. Albo po prostu kluski śląskie jak ktoś woli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz