poniedziałek, 3 września 2012

Sos z kurek

Kurek jest w tym roku wyjątkowy urodzaj, więc grzech by było nie skorzystać z takich dobrodziejstw. Sos z kurek można spożywać na wiele sposobów. Robi się go również bardzo łatwo.

Potrzebne będą:
  • ok. 250 g kurek
  • 2 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki
  • ok 0,5 litra bulionu warzywnego
  • mały kubek kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

    Kurki trzeba zalać wodą i dokładnie wypłukać. Jeśli to konieczne użyć szczoteczki. (Osobiście spędziłam prawie pół godziny na czyszczeniu). Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z dodatkiem masła - nie bójmy się masła w małych ilościach - szczególnie do sosów grzybowych pasuje doskonale. Następnie dodajemy świeży tymianek. Zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy sos, aby go zredukować. Można oczywiście zagęścić odrobiną śmietany z mąką (staram się tego unikać). Na końcu dodajemy bardzo drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Dzisiaj jedliśmy sznycle w sosie kurkowym. Jeszcze zostało, więc jutro z pewnością będzie sos w innej propozycji.








2 komentarze: