Potrzebne będą:
- ok. 250 g kurek
- 2 małe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- natka pietruszki
- ok 0,5 litra bulionu warzywnego
- mały kubek kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Kurki trzeba zalać wodą i dokładnie wypłukać. Jeśli to konieczne użyć szczoteczki. (Osobiście spędziłam prawie pół godziny na czyszczeniu). Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z dodatkiem masła - nie bójmy się masła w małych ilościach - szczególnie do sosów grzybowych pasuje doskonale. Następnie dodajemy świeży tymianek. Zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy sos, aby go zredukować. Można oczywiście zagęścić odrobiną śmietany z mąką (staram się tego unikać). Na końcu dodajemy bardzo drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Dzisiaj jedliśmy sznycle w sosie kurkowym. Jeszcze zostało, więc jutro z pewnością będzie sos w innej propozycji.
no ja nie mogę..szlak mnie trafi zaraz...
OdpowiedzUsuńU mnie nie ma kurek:(
Jak to nie ma? To niebywałe!
OdpowiedzUsuń