- Botwinka
- Bulion warzywny
- Cytryna
- Sól
- Pieprz
- Śmietana
- Ziemniaki
- Jajka na twardo
- Szczypiorek
Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy drobno wraz z buraczkami (o ile takie są - jeśli nie ma warto dodać ze 2 buraczki dla głębi smaku). Całość dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego i gotujemy ok 15 minut aż botwinka zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem, zakwaszamy cytryną wedle gustu i upodobań, zabielamy śmietaną. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu, jeśli nie wszyscy domownicy lubią zabielany barszczyk. Jajka i ziemniaki gotujemy osobno, dajemy na talerz i zalewamy barszczykiem. Jeśli ktoś nie lubi zielska zupę cedzimy. Udekorować szczypiorkiem. Niebo w gębie!
Smacznego!
piątek, 6 lipca 2012
Barszczyk z botwinki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz