piątek, 6 lipca 2012

Barszczyk z botwinki

  • Botwinka
  • Bulion warzywny
  • Cytryna
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana
  • Ziemniaki
  • Jajka na twardo
  • Szczypiorek

    Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy drobno wraz z buraczkami (o ile takie są - jeśli nie ma warto dodać ze 2 buraczki dla głębi smaku). Całość dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego i gotujemy ok 15 minut aż botwinka zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem, zakwaszamy cytryną wedle gustu i upodobań, zabielamy śmietaną. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu, jeśli nie wszyscy domownicy lubią zabielany barszczyk. Jajka i ziemniaki gotujemy osobno, dajemy na talerz i zalewamy barszczykiem. Jeśli ktoś nie lubi zielska zupę cedzimy. Udekorować szczypiorkiem. Niebo w gębie!
    Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz