Leczo to potrawa szybka, prosta, smaczna i co najważniejsze -
jednogarnkowa! Komu by się chciało stać przy piecu w taki upał? Mi nie -
dlatego korzystając z okazji zaopatrzyłam się w świeże papryki,
cukinię, trochę mięsiwa i do roboty.
Do przygotowania leczo potrzebne będą:
- 3 czerwone papryki
- 3 żółte papryki
- 1 duża cukinia
- 3 spore cebule
- ok 30 dkg chudego boczku wędzonego
- kiełbasa
- pasta pomidorowa 0,5 litra
- słodka papryka w proszku
- czuszka
- pieprz
- sól
Na dobrej jakości oliwie przysmażamy boczek i kiełbasę i przekładamy do
osobnego garnka, na tej samej patelni przysmażamy na złoto cebulę i
dokładamy do mięsa. Następnie do garnka z wcześniej przysmażonym mięsem i
cebulą dodajemy papryki pokrojone w piórka. Całość zalewamy wodą,
wrzucamy jedną czuszkę oraz słodką paprykę (ilość wg uznania) i dusimy
pod przykryciem do momentu aż papryki będą prawie miękkie. W tym
momencie dodajemy cukinię i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy pastę
pomidorową (najsmaczniejsza z włoskich pomidorów pelati), doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Voilà!
Voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz