wtorek, 10 lipca 2012

Sezon na LECZO


Leczo to potrawa szybka, prosta, smaczna i co najważniejsze - jednogarnkowa! Komu by się chciało stać przy piecu w taki upał? Mi nie - dlatego korzystając z okazji zaopatrzyłam się w świeże papryki, cukinię, trochę mięsiwa i do roboty.



Do przygotowania leczo potrzebne będą:
  • 3 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 1 duża cukinia
  • 3 spore cebule
  • ok 30 dkg chudego boczku wędzonego
  • kiełbasa
  • pasta pomidorowa 0,5 litra
  • słodka papryka w proszku
  • czuszka
  • pieprz
  • sól


Na dobrej jakości oliwie przysmażamy boczek i kiełbasę i przekładamy do osobnego garnka, na tej samej patelni przysmażamy na złoto cebulę i dokładamy do mięsa. Następnie do garnka z wcześniej przysmażonym mięsem i cebulą dodajemy papryki pokrojone w piórka. Całość zalewamy wodą, wrzucamy jedną czuszkę oraz słodką paprykę (ilość wg uznania) i dusimy pod przykryciem do momentu aż papryki będą prawie miękkie. W tym momencie dodajemy cukinię i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy pastę pomidorową (najsmaczniejsza z włoskich pomidorów pelati), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Voilà!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz