sobota, 28 lipca 2012

Spaghetti z cukinią i kurczakiem

Łatwo można się zorientować, że jesteśmy makaronożercami. Tradycyjny obiad w sensie: ziemniaki, mięsiwo i warzywko to u nas rzadkość. Makaron to bardzo wdzięczne "narzędzie" pracy. I bardzo elastyczne - można wszelakie przepisy modyfikować według tego co akurat mamy pod ręką. Tym razem wyszło tak, jak zaraz zobaczycie :) Bazą wyjściową w zasadzie jest tradycyjna carbonara. Tylko bazą, bo od carbonary odbiega bardzo.

  • Pierś z kurczaka
  • Cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • Przyprawa do kebaba
  • Ząbek czosnku
  • Pół kubka śmietany
  • Trochę mleka
  • Starty żółty ser
  • 2 żółtka
  • Sól
  • Pieprz

Pierś pokroić w cienkie, długie paski. Przyprawić obficie solą, pieprzem i przyprawą do kebaba. Usmażyć na złoty kolor na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Mięso przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zeszklić czerwoną cebulę i dodać do niej cukinię. Smażyć do momentu aż cukinia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Mięso połączyć z cukinią i cebulą. Dodać ugotowany al dente makaron, dokładnie wymieszać. Całość zalać sosem, który przygotowujemy w następujący sposób: do miski wlewamy ok pół kubka kwaśnej śmietany, trochę mleka dla rozrzedzenia, sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku, trochę startego sera, dwa żółtka. Po zalaniu makaronu mieszać, aż wszystko zgęstnieje i dokładnie się połączy. Dla świeżości dodać świeże oregano i pomidorki.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz