poniedziałek, 23 lipca 2012

Cukinia faszerowana rozmaitościami

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, które przerabiam na setki sposobów. Wdzięczne warzywo. Tym razem cukinia faszerowana. Czym? Otóż tym co się nawinie :)
Tym razem użyłam:

  • ok 1/2 kg mięsa mielonego
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół żółtej podłużnej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej puszki groszku
  • pół małej puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • vegeta
  • oliwa z oliwek



Mięso podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Dodajemy pokrojone w kostki papryki, cebulę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dusimy. W między czasie przygotowujemy łódeczki z cukinii, które należy posmarować oliwą, oprószyć lekko vegetą i popieprzyć.


 

Połowę wydrążonego miąszu siekamy i dodajemy do mięsa z warzywami. Na końcu dodałam kukurydzę i groszek, bo miałam otwarte puszki z wczorajszej sałatki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze łódeczki.




Cukinie kładziemy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy całość w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości cukinii. Ja stosuję metodę patyczka do szaszłyków. Po prostu od czasu do czasu dziubnę w cukinię, żeby sprawdzić czy to już :)

Całość polecam z sosem z porów na bazie serka mascarpone. Zostało mi ostatnio mascarpone po tiramisu, dlatego postanowiłam go wykorzystać. Sosy na bazie mascarpone są delikatne i mają cudowną kremową konsystencję. Sposób wykonania banał: pokrojonego w krążki pora lekko zeszklić na maśle, posolić, popieprzyć, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Palce lizać!!




Na krótko przed podaniem odkryć folię i posypać cukinię startym serem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz