niedziela, 8 lipca 2012

Duszonki - najlepsze na świecie

Duszonki są właściwie znane w całej Polsce tylko pod rożnymi nazwami (znam jeszcze prażone, prażonki). Duszonki najlepiej robić w specjalnie do tego  przeznaczonym żeliwnym garnku z nakręcaną, szczelną pokrywą. Wtedy ich smak jest niepowtarzalny... przejdzie dymem, a szczelność garnka powoduje, że robią się je prawie jak w szybkowarze.

Do przygotowania duszonek w 5 litrowym garnku potrzebne będą:

  • Ok 2 kg ziemniaków
  • Spore pętko dobrej swojskiej kiełbasy
  • Ok 40 dkg wędzonego, parzonego boczku
  • 6 sporych cebul
  • 3 średnie marchewki
  • Kapusta - a właściwie wierzchnie, duże liście kapusty
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnkowa kostka knorr


    Garnek dobrze jest od czasu do czasu zaimpregnować olejem. Tak przygotowany gar wykładamy folią aluminiową, a następnie liśćmi kapusty. Teraz warstwami układamy kolejno: ziemniaki pokrojone w plastry, przyprawy: sól, pieprz, kostka czosnkowa, cebula, marchewka, kiełbasa, boczek i znów ziemniaki, przyprawy, cebula itd aż garnek będzie pełny. Dobrze jest wszystko ciasno ugniatać do oporu. Wierzch przykrywamy kapustą, zamykamy szczenie pokrywę. Garnek stawiamy albo na ognisku, ale spokojnie można również wsadzić w żar na grillu. Na grillu robi się zdecydowanie szybciej i warto od czasu do czasu przemieszać całość, żeby spód się nie przypalił.

    Znajomi robią wersję z buraczkiem. Również smaczna i dodaje ciekawego koloru. Ta wersja przywędrowała w nasze rejony z Łodzi.

    Znam również wersję gdzie do gotowych, gorących jeszcze duszonek wbija się ze 2 surowe jajka i dokładnie miesza. Jajka pod wpływem temperatury natychmiast się ścinają dając ciekawy efekt.

    Bardzo ważna uwaga! Najważniejsze w duszonkach jest mięso! Trzeba kupić naprawdę dobrą jakościowo, swojską kiełbasę, a nie grillową za kilka złotych. To samo z boczkiem. Musi być dobry! Przy mięsie złej jakości, chociażby człowiek stanął na głowie duszonki będą byle jakie i nie ma tu co ukrywać.

    Polecam wszystkim którzy znają i nie znają. Rarytas!
Można również przygotować duszonki w garnku z pokrywką w piekarniku lub na płycie kuchennej. Jednak pamiętajcie, że smak duszonek robionych na ogniu jest nie do podrobienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz